Pengalaman Kerja Barista Starbucks

by - October 03, 2018

Wah entry kali ni menggamit memori betul.. Antara entri curahan hati haha. Antara banyak² part time kerja masa zaman study dulu.. kerja as a Starbucks barista lah yang paling menyeronokkan aku haha. FYI masa zaman study... Aku banyak juga buat part time.. Mostly berkaitan f&b sebab aku jenis yang suka kehulu kehilir.. Sibuk berbanding berdiri terpacak haha

Pengalaman jadi Barista Starbucks 

Ya aku pernah jadi staff McD, Shushi King, Domino, Sakae Sushi, Juice Work, Guardian, Giant dan banyak lagi hatta pekerja bakery dan dobby huhu.



Starbucks guys.. Zaman 2013 something.. .Mahal dah rasanya.. Tak mampu nak minum selalu.. Student pulak tu... Hari² lalu... Last² ternampak banner.. " Barista Wanted !!! " apalagi terus ke kaunter minta borang... Walaupun dalam hati tertanya² " layak ke.... Speaking pun berterabur ni " ahhhh kisah pulak aku.. Nekad.. So besoknya aku dipanggil interview

Nervous beb..interview by manager.. Otai... Kak apa ntah lupa dah... Ada kacuk² english sikit.. Lokasi dirahsiakan haha. Aku jujur bagitau dia... Aku tak fasih berbahasa inggeris..dan aku student...Alhamdulillah mungkin dah rezeki.. Katanya tiada masalah semua tu.. Student boleh kerja as a part timer...dan sini adalah Malaysia.. Bahasa rasmi adalah Bahasa Melayu.. So greet customers in Bahasa if u can't speak English katanya... Alhamdulillah... Bermulah episod.. ..kerja sebagai barista

1day....aku diperkenalkan dengan staff senior.. Wohooo style la gaya dorang. .Maklumlah kerja kat cafe gah macam tu kan.. Tapi seriously dorang friendly giler.... Staff x ramai dalam 8 orang.. Dan 3 student.. .So hari pertama x diajar lagi tentang segala jenis kopi,  pastry, machine tu..just kena make sure cafe sentiasa bersih. . Means hari tu aku kena menyapu.... Clear table..restock straw.. .Sugar dan lain²

Dah start kena belajar grind, brew coffee bean

Hari ke2 dan seterusnya dah start...kenal² jenis kopi, pastry, mesin semuanya. Terasa noob giler tapi. .Seriously happy dapat belajar semua tu. FYI sebelum ke HQ Starbucks di Berjaya Time Square semua barista baru masuk kerja tak dibenarkan menyediakan minuman untuk customer tau. Sebab coffee Starbucks disediakan hanya oleh barista yang diiktiraf.... Lepas aku kursus 3  hari disana barulah aku boleh buat semua tu

Antara frap yang top masa tu haha


Memula naik pening nak mengingat, menyebut nama² beverage tu... frapucino...saiz grande, venti, lah.. . Ehh tapi dulu takde main tulis² nama seingat aku pada cup.. Cuma letak resit.. Dan markup untuk request customer contohnya nak extra sugar, milk.. whipped cream ke

Pengalaman yang takkan aku lupakan..nak pula aku memang penggemar kopi.. Di Starbucks aku kenal mesin brew, kenal biji kopi, jenis² kopi.... Dan setiap minggu ada coffee testing haha... Time ni kami akan kena rasa satu persatu kopi yang mana bagus untuk di pair dengan mana² dish. Diajar juga cara² merasa kopi... Seingat aku kena... Goyang sikit... hidu... Sedut.. Kemam... dan telan.... Baru dapat rasa layer sebenar kopi


Pentingnya kursus barista. tahu komposisi setiap layer cofee supaya rasanya tak lari

Free Starbucks beverages sebagai upah kerja setiap hari... Gile awesome... Setiap 4 jam.. Boleh dapat 1 beverage... 8 jam dapat 2.... Tapi kena buat sendiri. Tapi seingat aku.. Time tu aku x addicted sangat dengan kopi...selalu aku buat Vanilla, Choc, Green Tea... Uhhhh satu kerugian bila diingat² haha. Kalau macam kek, pastry... Kalau banyak tak..nanti manager kasi lah makan haha.. .

Bekerja di Starbucks sebagai barista bukan setakat buat kopi tau..multitasking..kena basuh cawan.. pinggan.. mop lantai... stock up.. buang sampah semua.Tapi seriously sangat best.. Homey guys. ...dengan alunan warm, jazz music pehhhh... Tu pasal sampai sekarang aku tak boleh move one dengan Starbucks .Teringin nak buat part time weh.... Tapi..sayang.. Confirmmm aktiviti blogging aku akan terganggu huuu

Uniform.. Hari ke3 dah dibagi sekali apron dan name tag..aku dulu banyak tshirtnya...sebab kalau ada special celebration macam Christmas ke... Tshirt lain.. Tshirt rasmi hitam time tu. Kalau artis tu memang ramai sangat lah.... Bawang putih indon tu. ... Edy gitaris tu.. Tapi kitaorang selfie untuk cafe wall moment. Time tu tak up lagi media sosial ni.. .Huuu
Bab salary 👌 boom sangatlah time tu.... 15 hari ntah bape jam alu kerja.. Dapat RM400 ..banyak dah... Terus beli spek baru weh haha. Sekarang lagi mahal kot.


You May Also Like

5 ulasan

  1. Bestnya pengalaman kak ain. Syira dulu tak pernah minum starbucks. Maybe rasa pricey kot. Sejak preggy 2016 mengidam pulak. Merasa la jugak. Haha boleh beli tapi jangan selalu.

    ReplyDelete
  2. coffee lover's here!! mahal pengalaman ain ni!! tak semua bertuah tahu selok belok coffeee....

    ReplyDelete
  3. terbaek. best ada pengalaman kerja kat tmpt camni :)

    ReplyDelete
  4. jue pernah keje mcd jer.. hehehe..

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish