Resepi Kulit Dumpling Mudah

by - December 13, 2018

Resepi Kulit Dumpling Mudah | Dumpling memang menjadi kegemaran Adam sangat. Kalau buat dia je makan ntah berapa ketul.. Selalu buat...kadang kulit / dumpling wrapper tu beli yang ready made je.. Kadang buat juga. Kalau malas.. Beli je.. Pasaraya ada jual.. Halal juga

Resepi Kulit Dumpling 

Tapi lebih sedap, puas hati bila buat sendiri... Nak nipis, nak tebal.. Nak lebar.. Ikut suka hehe..actually kulit dumpling pun banyak versi. Ada yang guna tepung gandum ,tepung beras, tepung jagung dan tepung ubi kentang

Resepi kulit dumpling yang aku share ni ada 2 versi.. Pertama versi biasa. Yang kedua versi transparent atau jernih bila direbus atau disteam. Ia lebih chewy dan shantikkk hehe. Excited Tapi method yang sama. Kat mana belajar?? Kat tv... Kat utube 😂



Resepi Kulit Dumpling
( 15-16 keping )

Bahan diperlukan :
1 ½ cawan tepung gandum
½ cawan air panas mendidih

Cara penyediaannya :


Senang. .Sukatan pakai cawan

Mula² gaul pakai spatula sebab air panas tu

  1. Campurkan kesemua bahan.. Gaul sebati . Uli jadi doh yang lembut... Balut dengan plastik dan rehatkan selama 10-15 minit
  2. Kemudian bentukkan menjadi kepingan bulat yang nipis.. Anggaran sebesar tapak tangan
  3. Untuk elakka ia melekat taburkan sedikit tepung setiap kali proses membentuknya

Rehatkan...jangan terkejut.. Nanti doh ni 'berpeluh' hehe

Ni skill amatur kahkah.. Kalau pro gentel² je

Roller kayu tu kedai bakeri ada jual


Resepi Kulit Dumpling Transparent 
( 30keping )

Bahan diperlukan :
1 ½ cawan tepung jagung
1 ½ cawang tepung ubi kentang
½ cawan air panas mendidih

Cara penyediaannya :
Sama seperti langkah diatas 😂


Boleh disimpan dalam plastik kedap udara dengan taburan tepung, simpan dalam peti sejuk beku.. Bila nak guna.. Keluarkan dan reha

You May Also Like

2 ulasan

  1. wowww jue tak berapa reti makan kalo yg kukus.. kalo goreng baru reti makan. hahaha.. boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  2. wow mudahnya ada 2 bahan je ye

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish